Kuchnia turecka w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Łobżenicy

W dniu 22 kwietnia odbyły się kolejne zajęcia kulinarne na grupie IV zorganizowane przez wychowawców Macieja Dyrlę i Marka Główczewskiego. Zajęcia miały na celu rozwinąć umiejętności i zainteresowania kulinarne wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego.

Wychowankowie tym razem przygotowywali kebab. Zanim chłopcy zajęli się gotowaniem poznali historię tureckiej potrawy. Dowiedzieli się m.in., że kebab pochodzi z Persji, ale szybko został rozpowszechniony w krajach bliskiego Wschodu i w Turcji oraz, że posiada wiele odmian. Ponadto poznali przyprawy które mają zastosowanie w kuchni tureckiej tj. czosnek niedźwiedzi, kumin rzymski, kurkuma, oregano, sumak, curry itp.

Realizując zajęcia kulinarne podopieczni Ośrodka mogli zapoznać się historią kuchni tureckiej i jej narodowymi potrawami, z zasadami higieny przygotowania posiłków i kultury spożycia oraz zdrowej diety, kalkulowania kosztów wyżywienia i współpracy w grupie.